Nationell stafettorientering för 20-mannalag
Banläggarens tankar
(2017-06-30)


Läs banläggarens tankar om årets Tjoget.

 

Sträcka 1: En klassisk förstasträcka med flera längre sträckor där löparna ställs in för ett antal vägvalsmöjligheter.

Sträcka 2: Tävlingens första gula sträcka. Här gäller det att avgöra om det är bästa att springa långt runt på stig eller rakare genom skogen.

Sträcka 3: Tillsammans med femtestäckan tävlingens kortaste. Här gäller det att hålla koll på stigarna och vägarna i området. Några av stigarna är otydliga och därför förstärkta med vit snitsel.

Sträcka 4: Dags för den första längre stäckan, här väntar en blandning av längre och kortar men mer tekniskt krävande sträckor. Till skillnad från tävlingens inledande sträckor nyttjas sträckan till stor del tävlingsområdets mer utmanande delar.

Sträcka 5: Samma förutsättningar som på den tredje sträckan med skillnaden att möjligheten att springa med flera löpare saknas.

Sträcka 6: Lördagens damsträcka. Efter en snabb inledning väntar ett tekniskt krävande parti med flera kortare sträckor innan det återigen är dags för ett snabbt parti in mot mål.

Sträcka 7: Nu ska det avgöras vem som tar hem årets Bergspris. Sträckan går huvudsakligen i tävlingsområdets lätt öpta delar där förekomsten av planbildsdetaljer är relativt hög.

 

Sträcka 8: Söndagen börjar på sedvanligt viss med natt klockan 01:00. Den åttonde sträckan bjuder på ett antal långsträckor med möjligheter till nattvägval. Dessa varvas med ett parti med kortare och mer tekniskt utmanande sträckor.

 

Sträcka 9: Ytterligare en svår nattsträcka. Till skillnad från åttonde är inslaget av långsträckor betydligt mer begränsat. Den tekniska utmaningen är dock minst lika stor, med flera kluriga sträckor.

 

Sträcka 10: Den sista riktiga nattsträckan bjuder på orange svårighetsgrad. Här är möjligheterna att nyttja ledstänger betydligt större. Sträckan går också huvudsakligen i tävlingsområdets enklare delare vilket gör sträckan betydligt enklare än de andra nattsträckorna.

 

Sträcka 11: En klurig gryningssträcka som dessutom bjuder på tävlingens längsta sträcka. Denna kompletteras med flera tekniskt kluriga kortsträckor.

 

Sträcka 12: Nu börjar det på allvar ljusna i skogen, vid regnigt väder kan ett kartlyse dock fortfarande vara en god idé. Beroende på utgångsläget gäller det att vara taktisk och avgöra om det är bäst att springa säkert på stigar eller rakt på ihop om att tjäna tid.

 

Sträcka 13: Tretton sträckan innebär tävlingens sista orange sträcka och likt de tidigare nyttjar denna främst de enklare delarna av tävlingsområdet. Inledningsvis väntar dock ett par sträckor i ett något klurigare område.

 

Sträcka 14: Återigen dags för en gul sträcka med flera kluriga vägvalssträckor där säkerhet ställs mot hastighet.

 

Sträcka 15: En riktigt klurig sträcka som huvudsakligen liknar en medeldistans. Här gäller det att ha förmågan att tempoväxla och hålla koll på riktningsförändringarna.

 

Sträcka 16: Sträckan bjuder på ordentliga utmaningar med både tuff terräng och klurig orientering. Här varvas längre sträckor med partier av medeldistanskaraktär.

 

Sträcka 17: Likt många av de andra avslutande sträckorna bjuds här på tekniskt utmanande orientering. Detta kompleteras dessutom med ett par sträckor i riktigt tuff terräng.

 

Sträcka 18: En kort men oerhört viktig sträcka där det gäller att hänga med för att vara med och utmana om segern. Även om inte sträckan hinner bort till de svåraste områderna väntar ett flertal kluriga medeldistanssträckor.

 

Sträcka 19: Tävlingens kanske tuffast sträcka, där flera riktigt tuffa delar väntar. Mellan de tuffare partierna finns dock möjligheterna att sträcka ut och skruva upp farten.

 

Sträcka 20: Dags för stafetten att avgöras. Efter en snabb inledning finns förutsättningar att lura bort konkurrenterna i de riktigt kluriga mellanpartierna. Mot slutet finns sedan möjligheterna att hänga av en eventuell motståndare i den snabba terrängen.

NYHETER
Nu är maratontabellen och statistiken uppdaterad med 2017 års resultat.
(2017-07-12)
Sträcktiderna på Winsplits hittar ni [här]
(2017-07-07)

Nu finns uppdaterade slutresultat och sträcktider i vänstermenyn.

Tyvärr fungerar inte för tillfället uppladdningen av resultat till Eventor.

(2017-07-02)
Läs banläggarens tankar om årets Tjoget.
(2017-06-30)
Nu finns översiktskartor för arenan och campingen i vänstermenyn.
(2017-06-27)
Beräknade sträcktider och passertider finns nu [här]
(2017-06-26)
Nu finns PM för tävlingen [här]
(2017-06-20)
När ordinarie anmälningstid gått ut är det 75 lag anmälda till årets tävling
(2017-06-20)
Det finns vägvisning till Tjoget från väg 25, östra infarten till Hovmantorp och från väg 831 Lessebo-Linneryd.
(2017-06-17)
Under hela tävlingen och fredagen 30 juni finns 2 träningskartor tillgängliga.
(2017-06-14)

Årets Tjogetkarta är nyritad med hjälp av laserkurvor och flygfoton.

Nu finns 2 kartutsnitt [här]

(2017-02-07)
Nu är inbjudan för 2017 års tävling publicerad
(2016-12-07)
Nu är maratontabellen och statistiken uppdaterad efter 2016 års tävling.
(2016-07-12)
Nu är Tjoget-videon för 2016 klar. Se den på tjoget.nu's förstasida!
(2016-07-10)
Nu finns officiella resultaten på Eventor och Winsplits Online.
(2016-07-03)


© www.tjoget.nu